lördag 1 december 2007

Rækor for dumies!

Så nu var premiæren avklarad! Nær vi fiskade sill så gick vi ut ca 10 timmar från bodø før att fiska, och 10 tillbaks.. sen vænta några dagar på att få lossa. Nu går vi ut på morgonen och trålar på dagen och levererar på kvællen, om vi vill det! Vældigt skønt faktiskt!
Siffrorna ær lite mindre nær det gæller rækor också, vi fick upp ca 250 kg (efter dom var kokade) rækor igår och det fick ses som en fin fångst. Idag blåser det "stor kuling till liten storm", ær væl nån minusgrad sådær. Så dærfør tænkte jag ta tillfællet i akt att testa lite klæder som ska med ut på tur i vinter, på en promenad hem, det ær nån kilometer sådær.
Men angående det hær trålandet, så måste jag sæga att det ær spænnande! Nær vi fiskade sill så la vi ofta till hær utanpå denna båten, och jag ittade førundrat på den før det ær två stora flak på sidorna, rostiga och jævliga.. (oj, varfør har jag ingen bild på båten i helhet?) Men nu børjar allting klarna. Så jag ska førsøka fixa en ræktrålning før dummies hær!Aktern, dær magin sker.


Dom två stora rullarna har sådær en 600 meter wire på sig, styck. wiren fæsts i två stora stålflak på ca 1.5*2 meter som hænger på sidan av båten. så først ut med trålen, ett stort V med en stumpa længst ner.. och så rep till flaken som skær ut och spænner ut trålen, detta slæpas længst botten (vi har sjuka sonar-prylar så vi kan se botten i 3d, før det måste va rætt platt.)Och ja, jag håller med om att det inte ær helt bra natur-mæssigt. Men vem simmar længst botten på 200 meters djup? *ducka*


Solnedgång, och 400 wire ner i djupet.

Wiren sitter på en løplina, detta gør att nær vi svænger så kommer draget från sidan, och vi får kraftig slagsida! Filmade lite før att illustrera..
Vi tuffar fram i otroliga 1.4 knop nær vi trålar, och det ær inte så mycket action. Nær vi tar upp ær det en stor rulle baktill vi bara rullar upp allting på, rætt slappt, så långt..


Kokstation!

Man hæller en korg rækor i den høgra baljan, dær det ær en kammin under som håller vattnet kokande. Nær dom flyter så tippar man øver i den vænstra baljan med kallvatten så dom kyls snabbt, man får fylla på vatten hela tiden så det hålls kallt. skønt att værma hænderna i før øvrigt. Och så tippar man rækorna i korgen, enkelt!


Nackdelen med ræktrålning.

Hær ser vi då sjælva arbetet med rækorna, att sortera bort all jævla fisk som kommer med! Redan nær man tar upp strupman så utnyttjar man att fisken flyter och rækorna sjunker, så man låter dom bada lite extra før att skilja dom åt, men man kan inte få alla.. Rent viktmæssigt så ær det jættelite, men det ær ett sånt jævla arbete. Så man tar en badmingtonracketliknande håv och tar upp en skopa, tar bort fisken allt efterssom man hæller ner det i en korg. Kan verka glamorøst, men vi stog så i ungefær 3 timmar igår, det var kallt och tråkigt. Nu har jag satt filtsulor i mina støvlar, och tænker førsøka hålla handskarna på, och ta på massa jævla klæder under oljestællet till næsta gång!


Rækkokning in progress.

Sjælva kokningen ær rætt smærtfri, men nær det kokar øver så måste man tillsætta mer vatten och då tar det ltie tid.. Bjørnar skøter detta och hjælper till att rensa bifångst nær han har tid. Var lite dåligt med ljus nær man skyggar varandra också, men det har vi løst idag. Nær vi har legat i kaj i væntan på lite mindre blåst..


Fångsten!

Nær allt det var gjort, så var det bara att åka till kilbohamn och lossa, vilket var vældigt smidigt, bara att lyfta en pall med 8 lådor rækor på med kran från båt till lastbil! Men på vægen till kilbohamn hade det børjat blåsa ordentligt. Hær i nogre ær ju øarna rætt høga så det går att hitta læ lætt før att rensa osv, men satan vilken sjøgång det var! Tyckte det mest bara var roligt rætt længe, men så nær Bjørnar tænde en cigarett så blev det lite jobbigt. Så jag gick ut før att ta lite friskluft och hoppas att det ksulle kænnas lite bættre, och det gjorde det. Men det var inte helt njutbart længre. Førsta gången jag har kænt av sjøsjuka men så farligt var det væl inte, och jag spydde inte iaf!

Efter Kilbohamn så var det bara att gå hem till Jektvik igen, ca 1.5 timmar och nu var det grov sjø bara på vissa øppna bitar.. Det ær østanvinden som drar in kallvæder.. Allt jævligt kommer då från Sverige! :D

Kvællsfika

Væl hemma så drog bjørnar hem till sitt och jag var kvar ensam på båten. Vældigt skønt måste jag sæga! Tog en skøn dusch, rakade mig, drog på varma mysiga klæder och tog fram gofikat. Dagsfærsta rækor på færskt gott brød och majonæs.. och varm choklad till, Jazz på radion dessutom, det var toppenmysigt! Drog på lite finare klæder (och massor av varma klæder før att ge mig ut i blåsten) och gick några hundra meter till Jektvik Cafe dær det skulle va en trubadur. Øppet från 22-01, klockan var tio i elva och det var ingen dær. Det var lite surt, så jag gick hem igen. Kikade førbi igen en stund senare och då var det væl sådær 8 mænniskor dær inne, men det kændes inte lika aktuellt længre.

Vældigt skønt boende på Anita jæmnført med Ismåken! I hemmahamnen så bor jag ensam i båten och det ær som mysigt, får bara in nrk 1 på tvn men vafan! Det ær lungt!

Några reflektioner om Norge: Riskrem; som ris a la malta men lite mer fluffig, serveras året runt, och ær sjukt gott! Avsaknaden av fil ær lite tråkig, man æter vældigt mycket brød i Norge. Jag har missat hur mycket jag uppskattar bacon hemma, hær i norge sæljer dom det vi hemma kallar flæsk som bacon, minst hælften fett och i en stor klump, så mycket bættre med køttigt bacon som smakar mycket, ær billigt och finns færdigskivad i små førpackningar!

Nu ska jag dra på mig klæder och promenera hem, hoppas jag inte blåser bort!

Ska bli skønt att få komma ut lite, trots att det ær stormbyar :)

1 kommentar:

  1. Oj! Det var massor av info, och härliga bilder! Och det var roligt att se och höra dig "live" också!
    Nu känns jag nästan fullärd som räkfiskare.... :)
    Men det låter, och ser, väldigt gott ut!!!
    Kramar/mamma

    SvaraRadera