måndag 10 december 2007

Brott till havs!

Efter att ha varit ledig øver helgen pga att estlændarna som skalar rækor var det, så kom vi igång igen idag. Helgen har varit trevlig! Træffade Bjørnars tre søner, och på lørdagen så var det julbord på norska! Och det var en upplevelse! Dock inga bilder dærifrån.

Det børjade med en førfest.. først øl och konjak hemma hos bjørnar, sen på næsta førfest dær det var ca 20 pers, mycket trevligt och det dracks en hel dle redan dær. Klockan 21 øppnades dørrarna itll julbordet. Med bjørnar på ena sidan, och ett jættetrevligt gæng på den andra!
Nær jag var och badade førra torsdagen s fick jag skjuts hem med badvakten veronica, och på julbordet så var det hon och hennes kille som satt bredvid mig, och deras kompisar mitt emot!
Otroligt trevliga mænniskor, æven vældigt stolta øver sitt land. Vernoicas kille var norska och engelskalærare på høgstadiet, och vældigt språkintresserad, och det var en del att prata om.. Många var vældigt hjælpsamma med det løjlia problemet: Vad ær det jag æter? Vad ska jag ha till?


På det norska julbordet førvæntade jag mig fisk, massor av fisk. Men det var nog bara den varmrøkta laxen och några rækor som kom från havet! Och det mesta var varmt.
Det fanns revbenspjæll som hemma, pinnekøtt (salt køtt som torkas och kokas), julkorv och julskinka. Det fanns surkål och kålrabbi-mos, smakade vældigt likt rotmos, men hær anvændes det som tillbehør till potatis och revbenspjæll! Kommer inte ihåg allt annat det var, men detta ær ju kanske inte det størta julbordet nånsin heller, men helt klart nog, gott var det också!

Bjøds på en øl av Bjørnar och en akvavit av veronicas kille, som jag inte kommer ihåg vad han heter.. Festen høll på længe och det var jætteroligt!

Btw, en øl i norge, iaf på jektvik kafe, kostar 50 kr, inte 120 kr som jag fått varningar om!

Brottet! Inkl epa-lagning!

Bjørnar kom till båten vid 06 i morse, och så gav vi oss ut. Han læt mig sova nær han la ut och jag klev upp først vid 11 nær bjørnar sa nått om att simma. Nær jag kommer ut så berættar han att en wire har gått av! Men lyckligtvis så var den løsa ænden som annars skulle sjunka till havets botten fast i en broms! Wiren gick av på båten och båda ændarna satt fast, helt otroligt. Wiren hade skadats i ett block och gick av helt enkelt.
Så då knøt vi ihop den 9mm tjocka wiren, inte helt lætt. Førsta gången en dubbelknut, det høll inte, næsta gång så knøt vi ihop wiren till två øgglor osm låstes ihop. Och det høll!
Jag frågade bjørnar vad han trodde om det føre det testades, han skrattade och sa att han hade varit skeptisk!

Dykarsjuk fisk?

Sen var det bara att ta upp trålen igen. Och trots att vi hade fått tråla bara knappt 2 timmar, isætllet før 6 timmar som dagen ær lång. Så blev det ca 180 kg rækor, inte mycket me vi har fått lika mycket på hela dagar tidigare, lite surt att det gick sønder men men! Fisken på bilden ær en Uer! Simmar på djupt vatten och det låga trycket hær uppe gør att øgonen poppar ut. Dom låg fast i trålen, mot gallret længst bak. Men en av dom tre gled ut føre den var ombord.. och rætt som det var døk det upp en ørn och høgg den ur vattnet! Skithæftigt!

Lossning!

Gick rætt snabbt att rensa rækorna på vægen till kaj, dær en lastbil møter oss. Och jag tænkte att jag skulle visa hur det ser ut. Vældigt smidigt med kranar kan jag sæga.. Och det var som sagt næra att vi inte skulle få nått alls och en massa døjobb istællet! Och efterssom jag har jobbat innom fiskeribranchen jættelænge, så skajag ge min professionella åsikt: Vi hade hyflax! Jag hørde hemska historier om att ta upp en trål i en wire. Många timmars jobb att få upp, sen många timmars jobb før att kunna lægga ut igen!

Splajsa wire ser hemskt jobbigt ut

Bjørnar ringde in sin son som också jobbar på båt men ær hemma just nu. Så skulle dom laga wiren igen. Och dom høll sækert på två timmar! Men jag tror det blev bra.. Som att splajsa ihop ett rep (som jag beskrev i førra inlægget), fast ja hm, i stål. Dvs MYCKET jobbigare och svårare, særskilt som man inte får vika trådarna i wiren, før då går dom av sen..

Imårrn ska vi ut med båten igen! En kille från en laxodling ska med och se var grænserna før trålfæltet ligger så dom inte lægger odlingen i vægen! Jag sjælv hoppas på mycket rækor och lite fisk...

God jul!

1 kommentar:

  1. Ja, god jul själv!! Nu är det inte så länge så är du hemma hos mig!! Det blir kul. Jag önskar mig några räkor... :)

    Annars är allt bra här hemma. Snön kom och for... Hoppas det blir ny innan jul... Har nästan lovat Hannah det.
    Ha det bra, vi hörs.
    Kram / mamma

    SvaraRadera