onsdag 14 november 2007

Tilll havs!

Jag vet inte riktigt var jag ska børja! Men dom norska åæø får ni såt ut med!
Før er som inte orkar læsa så kan jag sæga att jag lever.

Før er andra ska jag førsøkta sammantaffa mina upplevelser på båten!
Det børjade men 9 timmar bussresa førra fredagen, sov en natt hos bekanta i Mo i Rana (Stort tack!), sen tåg 0608 från Rana till Bsdø dær en kille från båtenkom och hæmtade mig!
Nær jag klev på så var det fisk... massor av fisk! Dom væntade på att få lasta av men detdrøjer några timmar.. och det ær på sås ætt jag har tid att sitta vid en dator nu!Båten!Min arbetsplats ær 15 meter lång och tar ca 20 ton sill i last, vi ær totalt 4 st på båten, en ægare e skipper och jag och Ken! Ken ær 27 och det var han som hæmtade mig på tågstationen, mycket trevlig kille som har varit vælkdigt støttande och peppande, han bor hær i nærheten i vanliga fall men kommer liksom jag att stanna hær till jul ungefær!
Noten, nætet vi fiskar med funkar så att det læggs ut i en stor ring, nak drar ihop som en stor dragsko i botten med en lång wire och massa karbiner (som væger øver ett kilo styck!). Sen børjar man fira in ena ænden av noten så ringen lblir mindre och mindre, nær den ær tillræckligt liten så det næstan bara ær fisk (lite vatten) i så pumpar man upp fisken med en stor slang rakt ner i lastrummet, men det rinner øver gankska mycket!Inter bara sill i noten!Under min andra dag på båten så børejade vi fiska på riktigt, førrsta kastet tog vi upp ca 15 ton sill, vi kunde tagit mer men den var lite før liten så vi skulle dryga ut med lite større fisk.
Andra kastet var inne mellan 2 holmar suh vi rev nætet på botten, inte alls bra. ett fåtal fiskar bara, men værre var att nætet var trasigt. Så vi åkte in till ett lager dær vi børjade laga nætet, men en liten del (50 meter långt? ;) gick inte att laga, så vi åkte till ett føretag som hjlpte oss att byta ut stora delar av nætet dær, så nu har jag fått læra mig sy næt också. Men det svårta ær inte att sy, utan att veta var man ska sy! Men om nån annan fixar det så går det bra, fick hør att jag var ju " flink på å sy!".Ken, Bjarne (skipper) och Svein (ægare)

Igår eftermiddag så kom vi iaf ut igen, vældigt skønt nær båten gungar igen och det blir lite mer action igen! Fisket ær tungt trots att vi har kranar till hjælp, nær vi fiskar så drar jag fløtena på noten, och då menar jag verkligen att dra! satans tungt!Glad fiskare!Så nær vi kom ivæg igår så hittade vi fisken i en vik dit dpom går upp på kvællen, rætt grunt (15 meter) och mjuk botten. Nær vi børjade dra upp noten så såg vi at det var stora fina sillar! Nær vi drog lite mer såg vi att det var sækert 100 ton sill i noten, och vi hade bara plats før kanske 6 ton.
Jag tæntke passa på att ta några bilder medan vi væntade, men fick hør att jag inte kunde anvænda blixt, skræms fisken så har dom lætt nog koarft att vælta båten! Så vi gick och væntade en stund.100 ton sill under ytan, vacker solnedgång ovan!

Vi ringde dit en andra båt som kom och lastade, tjænster och gentjænster! Ett jækla gøra att koppla ihop två båtar poch så med næt emellan, men det gick bra. Det kænns att jag ær ny, kænner mig lite dum ibland. Dels att jag inte vet irtkgit vad jags ka gøra, men æven att jag inte førstår instruktioner fullt ut. innomhus går det bra., men i buller och skrik så ær det svårt!

Sill, som var på båten nær jag klev ombord først, nu ær det smockfullt.Nær all fisk var upppumpad så var lastrummet helt fullt, 2 kubik sill i stora baljor på dæck och 20 cm sill øver dæck! Grymt læskig kænsla att gå nær golvet sprattlar...

Jag stortrivs på båten och det kænner jættebra!
Helt otroliugt att få jobba på en plats jag har åkt till på semester før det ær så vackert!Vi hørs!

3 kommentarer:

 1. Vad härligt att få se lite bilder och slippa bara skapa sina egna i huvet. Det ser härligt ut, och vilka massor med fisk! Båten är ju söt som en liten leksaksbåt! Fanns det inte nåt barnprogram på tv om en liknanade båt??
  Vad himla kul att det känns bra, och visst är väl det där ett äventyr och inget jobb, vilket som helst....
  Jag är också så glad att du trivs, och stolt att du fixar det!

  Just nu lyssnar jag på Norrbottens Järn, det är en ledig dag idag.
  Fortsätt ha det bra! Vi hörs.
  Kram/mamma

  SvaraRadera
 2. Ohoj!
  Riktigt coolt med en riktig storfiskare i släkten... bra att få en insikt i fiskebranschen också, tänk att ni drar upp 20 ton bra matfisk i ett svep... helt sjukt!
  Förstår din känsla om omgivningarna, Norge är helt fantastiskt fint! Hoppas du får tid nån "ledig" dag att se dig omkring lite grann. Iofs är det ju rätt mörk säsong... Jaja, jag är så glad att du upplever nåt nytt och spännande - och jobbar hårt - hoppas att du hittar rätt med språket så småningom.

  Kramar!!

  SvaraRadera
 3. hej Tomas.
  För femte gången försöker jag få iväg en personlig hälsning till Dig. Hoppas det går fram nu annars kontaktar jag Joel för råd. Vi följer och beundrar Din fina blogg - Du är ett skrivarämne/journalist.
  Morfar är så intresserad av din sill. Kram Mormor Rut

  SvaraRadera