söndag 1 augusti 2010

En magisk första fisketur i fjällen...




Efter ett lite stillsamt år så bar det av igen, denna gången på en liten fånig tredagars fisketur i tärnafjällen, för att besöka ett ställe vi var till när jag var liten.. Dit mina tankar ibland har vandrat, och nu även jag själv..
Ropenbäcken var målet med turen, bäcken och sjöarna mellan Ropen och Abelvattnet..



Den obligatoriska kartan, strax sydöst om Hemavan.



Lite nya prylar inköpta för året, däribland en sommarsovsäck sydd efter beställning i Polen.. och ett tält köpt från USA utan garanti.. Tältet testades en natt i våras, så det var mer sovsäcken jag var fundersam på.
För dom som undrar jag så bar jag 17.0 kg inkl fiskespö, kamera och mat för 5 dygn ute.. Som var den ursprungliga planen, men riktigt så blev det inte.



En nöjd vandrare, 5 min efter avgång.




Först bar det av uppför och med fräscha ben och en relativt lätt ryggsäck bar det stadigt av uppför längst ett fyrhjulingsspår i snårskogen upp mot det lilla kalfjället..

Jag har hört att man ska ha en vandringsstav..





Väl där var det bara att producera en liten vandringsstav, det gick riktigt hyffsat, inget vidare hantverk men ack så praktiskt..

Till och med lindat handtag!



Väl där var det att börja den härliga vandringen rakt ut i spaghettin, ner mot bolotjärnarna.. Jag är glad att allt var packat i ryggsäcken och inte utanpå för det blir rätt snårigt på sina ställen. Marken är blöt och härlig och anledningen att inte ha byxorna upprullade är inte mygg men taggiga buskar, men det visste jag ju inte då, har en del fina rivsår på vaderna..


Slutligen, Ropen!







Efterssom jag tänker på er läsare så har jag skonat er från ett avsnitt i resan, där jag hann få ett par små fåniga Öringar, hitta en ölburk, äta tortelini i Varma koppens Ungerska Gulasch under mitt paraply i regnet, gå ut i slyn och sökt förgäves efter en "rekommenderad färdväg" som det så fint heter på kartan. Den fanns bitvis för att sen bara försvinna, jag var seg och arg när jag till slut såg ner mot Ropen! Stapplade ner mot stranden och hittade min tältplats bredvid en uppochnedvänd båt.

Fiske när vädret till slut har klarnat!





Nere vid Ropen så börjar allt falla på plats, en fin tältplats med egen strand, fisk som vakar, mat i magen, kvällssol och en himmel som klarnar.. Helt fantastiskt! Maten blev spaghettini med saffran och musslor.. Som all annan mat på turen tagen ur boken "kokbok för friluftskockar", mycket trevliga recept.. ett tips är att fota av recepten så finns dom med utan att väga nått.. Nu var bara det största problemet att skärmen på kameran blev svart när jag ställde den på högkant.. Iaf genom mina polariserande glasögon, men lutar man lite på huvet så funkar det!


Dagturpackning!





Natten var lite spännande, iom det klarnande vädret så låg jag och tittade upp på termometern i taket på tältet sjunka ner till 4 minus..Sovsäcken har en komfort-temp på 0 grader så nu kom testet. Men med underställ på (och utan sovsäckslakan) så sov jag iaf hyffsat bekvämt, det var inte kylan som störde utan oförmågan att sova på rygg, få plats med kudden i sovsäckshuvan och en väldigt tät näsa.. Dags att fundera på en lösning...

Dagen efter vaknade jag rätt tidigt, 06 uppskattningsvis, käkade lite frukost och ställde mig för att fiska.. Jag tror jag tappade 2 drag då.. För att sen dra fram min lilla fåniga 70grams dagtursryggsäck på bilden ovan, stor som ett ägg nerpackad
.. Sådär lagom bekväm på ryggen men det funkar!

Klocka på fjället?
Uppenbarligen står tiden still när det är mulet..





Bottennapp.. bara att hämta, tur att vattnet är varmt..




Sällskap?




Dagturen fortsatte med lite lattjande runt på små stigsnuttar, för längre än så var dom inte.. Jag bestämde mig för att gå upp på en topp 300 höjdmeter upp, norr om Ropen.. Men sen en stund tillbaks hade fågeln ovan skrikit i skyn.. Jag fortsatte men strax var dom två.. Båda skrek.. Jag fortsatte upp på en myr men då gjorde ena fågeln en liten störtdykning mot mig, inte direkt nära men fort gick det, först högt uppe i skyn sen bara nån sekund efter rätt nära mig, var nog aldrig närmare än 10 meter men det började kännas lite olustigt så jag vände tillbaks.




Tillbaks till brottsplatsen!
Mitt MSR Skinny Too stog kvar..




Med ett stort myggnätsfönster får man myggfria kvällar med utsikt.
Eller en sval solskyddad plats på dagen..





Den uppmärksamme läsaren ser kanske att bilden är tagen kvällen före, där jag låg och filosoferade medan myggen fick vänta utanför. Man kan även se lite av min röda sovsäck, 618 gram fluffig röd sovsäck, helt underbar!


Jag kände för att förstöra nånting vackert..


Jag packade ihop lägret och började gå längst stranden, långgrunt och lågt vatten gav mig i princip en gångväg längst stranden.. Med solen som speglades i den spegelsblanka sjön tillsammans med den blå himlen, den totala tystnaden och dom gröna fjällen, tillsammans med dom vackra mönster som stenarna på botten bildade i det kristallklara vattnet, så var det inte mycket kvar att önska, oerhört vackert!



Finväderstältplats..




Det blev en tämligen fånig dagsetapp på ~3km, men vad spelar det för roll? Det är ju semester.. Tältplatsen ligger tämligen utsatt på en lång smal udde som gick ut.. Det var säkert varmare än 25 grader hela dagen och totalt vindstilla, fisken vakade men nappade inte..



Torkväder!





Men botten nappade, jag vadade, mina byxor blev blöta, jag solade i boxers så länge..
Men spinnaren då? Den återfanns inte, nån idiot drog av linan före han funderade på att vada ut och hämta den..


Natten närmade sig långsamt, efter en lång och varm dag kände jag mig sjukt seg och fick knappt i mig middan som bestod av en pastagryta med soltorkade tomater lök och torkad chorizo.. Jag kröp in i tältet och låg och funderade en stund, och kom till slut fram till hur man sover i sovsäck, finns tyvärr ingen bild men...
Med sovsäcken på "rygg", men jag själv sover på mage, med tröjan inpulad i ärmen istället för i huvan. Med min högra arm ut i huvan och in under min andra arm, kudden på i armvecket så jag riktigt kan ligga och krama kudden, sov som en prins och detta var en nyttig upptäckt för framtiden.

Kanske blir lite kyligt på vintern dock!




Ropenbäcken!




Med själva målet bara runt knuten så drog jag mig ett tag i sovsäcken, väl ute så noterade jag att klockan hunnit bli 8. Jag packade ihop, gick dom 200 metrarna till Ropens utlopp, Ropenbäcken. Jag vadade över på ett bra ställe och mötte två Lulebor som hade släpat en båt från Abelvattnet och tältat vid mynningen i 3 nätter nu, dom verkade vara lite mer seriösa i sitt fiskande och deras "Vi har fått fisk till mat iaf" avslöjades senare att dom hade släppt tillbaks mer än en handfull fina fiskar dagen före.. Man blir lite avis :)

Nu började allt gå åt pipan, min för säsongen nya shimanorulle började spöka lite, haspeln fälldes inte alltid ner när jag började veva, och min ebayade flätlina började trassla betänkligt, tror nån idiot var framme och la på den så den blev väldigt tvinnad.. Det bottennappade ännu mer och jag började konstatera att min dragask ask nu börjar eka hyfsat tom, en liten spinnare och några små skeddrag var allt som var kvar..


Vad kan detta vara?




Har ni gissat klart? Jag offrade ett skeddrag som jag skruvade till lite mellan två stenar med en tång, tejpade över spinnaren och blyade ner det hela ordentligt så det skulle gå att kasta långt, nu började operation otvinna lina! Efter en stilla bön att jag hade skruvat den åt rätt håll så kastade jag ut och mycket riktigt, tvinnandet av linan blev mindre och mindre, 2 kast räckte sen sket jag i det hela, men det verkade ha fungerat för det slutade trassla!


Lunchtips!
Linssoppa med saffran och sockerärtor.





Dagen fortgick och jag mötte ett par andra killar som var där, för ropenbäcken är hyfsat lätttillgänglig bara man har båt och nyckel till bommen samtidigt som det är ett bra fiskevatten. Det var 3 killar hemmahörande i Hemavan som dagsutflyktade dit för en dags fiske.. Jag började känna mig rätt trött och jag visste att ett oväder skulle dra in enligt prognosen, och mycket riktigt låg dom MÖRKA molnen i horisonten.. Jag frågade en av killarna om jag skulle kunna lifta med dom över sjön och tillbaks ner till civilisationen, vi hade snackat lite tidigare och allt bara löste sig.. Skönt när det är så. Det var nära att det failade fatalt när vi fastnade vid bommen på vägen, den har ett trådlöst system med dosor för dom som jobbar med kraftverksbygget i sjön, men nu hade det ändrats under dagen så det var nära att vi inte tog oss ut igen, men det löste sig genom att ringa en chef på semestern klockan 22:00 en torsdagkväll, som öppnade grinden via sin mobil, teknikens under!



Efter att jag kommit tillbaks till min faster Eva så brakar snart världens åskväder lös, med utsikt över till dalgången bredvid, där jag hade turat gav en skräckblandad förtjusning, inte för att jag är rädd för åska, men det här var närmast tropiskt och det var SÅ nära att jag hade tältat mitt i alltihop. Jag vet inte om det var bra eller dåligt..



Saker som lämnar mersmak ;)





Det ska bli mer i höst, men nästa gång ska jag ta med mer fiskegrejer och sällskap!

6 kommentarer:

  1. Såg riktigt härligt ut :D Blir sugen på att själv fara dit ^^

    SvaraRadera
  2. Mysigt värre.

    /Softish

    SvaraRadera
  3. Trevlig läsning. Kul att du använder paraply :-)
    Jag passerade området för några år sedan, på vägen från Hemavan till Anjan. Fint längs Ropen och fram till dammen. Också en väldigt fin sträcka österut från Stenträsket till Virisen.

    SvaraRadera
  4. Hej Jörgen! Det var nog ditt eller Martins argumenterande för paraply på fjället som gjorde att det åkte med, och det var ju riktigt mysigt!
    Måste fixa ett lite bättre paraply till nästa gång dock, björn borg håller inte riktigt måttet..

    SvaraRadera
  5. å vilken underbar tur. trevlig blogg du har förresten=)

    SvaraRadera