torsdag 31 juli 2008

På ett hjul i fjällvärlden

Kartan! Rött = 100% cyklat, Blått blev lite för svårt.
Det är en del som vet att jag är enhjulingscyklist, och det är även en del som vet att jag är rätt friluftsintresserad. Konstigt nog så är det inte så många som vet om båda. Så för att sammanföra två världar så tänkte jag helt enkelt göra en tur i fjällen, på enhjuling... Det kan ju verka som ett lite korkat projekt, men vad vet man om man aldrig testar, och så omöjligt kan det ju inte vara..

Packningen!
Det är svårt att cykla enhjuling, men det blir mindre omöjligt med tiden, det är inte bara snurrandet på ett gymnastiksalsgolv framför en publik av småbarnsfamiljer som är hela sanningen, faktum är att det finns "rätt många" enhjulingscyklister, om man bara vet var man ska leta! Men att cykla enhjuling på för mig okända leder i fjällen och dessutom med packning på ryggen så blir det mer utmaning! På min och Ulfs fjällvandring förra sommaren bar vi ungefär 18 kilo var, målet med denna turen var att jag ensam skulle komma under 10. Och det på en packning jag redan tyckte var "slimmad", så det var inte bara enhjuling som var experimentet.. Banta till en mindre ryggsäck, sova under tarp och myggnät istället för i tält, byta kök..
I slutänden så hamnade jag på 11.5 kg inkl mat för 3-4 dagar, vilket jag är rätt nöjd med!
Men nog om det..
Jag får byta mellan buss och tåg ett par gånger men vid 1830 på lördagen så är jag framme vid storulvåns fjällstation. Jag går runt lite och tar ett bad i jocken som faktiskt var riktigt skönt, simmade motströms ett par minuter, och i vanliga fall brukar man inte vilja annat än dricka det kalla vattnet!
Men det var bara en försmak av vad som skulle komma!

Off i go!
Vill komma bort lite från ruschen på fjällstationen, så jag börjar redan på kvällen, leden har ca 6 km grusväg i början och den ville jag slippa, så gjorde bort det.. cyklade ca 8 km på 2 timmar och slog läger, för första gången. Dom träd jag hade tänkt ankra min tarp i var för nära varandra och det slutade med att jag fick använda en 15mm blocknyckel som extra tältspik! Lagar mat och känner mig redigt trött och går och lägger mig, under mitt lilla vindskydd med myggnät över ansiktet, sover rätt bra när jag väl kommer på tricket. Förra sommaren så var det väldigt spännande att tälta, tältet skulle va spänt och fint och ja.. optimalt. Men efter turen i påskas så kändes helt plötsligt sommartältandet väldigt lättsamt! Riskerar inte att frysa ihjäl, det är lätt att torka blöta kläder, behöver inte smälta snö för att få vatten..
Action!
Det är ju det att om jag ska ut på tur i fjällen på enhjuling, så är ju risken den att bilderna ser ut som från alla andra turer, så det blev att ta lite bilder med stativ, men även att lura på dom jag mötte att ta en bild.. Och jag kan ju säga att en enhjuling i fjällen är en icebreaker i världsklass!
En barnfamilj som tältade i närheten var väldigt trevliga på morgonen när jag kom ikapp dom, hade varit och hejat kvällen före men då låg dom inne i tältet och kurade, men nu var det plötsligt lite mer intressant, för dom 2 föräldrarna med 2 barn, vi skulle åt samma håll och återsåg varandra ett par gånger under dagen, men enhjuling är snabbare än att gå, så länge man cyklar.. Så det var riktigt roligt! Mellan Tjallingen och Gåsåns vindskydd så var stigarna helt makalösa!
Lunchrast!
Sa jag att det var varmt? När vi klev av x2000 i Enafors så påstod tåget att det var 29 grader, och klockan var 18.. Men när man väl kom ut så verkade det stämma! Ingen risk för snöfall här inte.. Alla jockar och åar som jag passerade var väldigt skönt tempererade, kunde bada utan att frysa! Och riktigt så brukar det inte vara... Sen var det uppför ungefär 5 km.. och där det är jobbigt att bara gå så är det väldigt jobbigt att cykla enhjuling, så det blev att leda den mest hela tiden..

Tarp = Tält med utsikt
Väl uppe vid Gåsenstugerna så var det bara att slå upp tarpen, badade i en jock och åt middag, snackade med dom andra som var där.. sen var det bara att gå och lägga sig, när solen väl går ner så blir det rätt kallt, lite extra på 1120 meters höjd.. Men det var en skön natt! i och med att jag inte hade med nån klocka så blev det väldit godtyckliga tider, klev upp när solen gick upp och kollade klockan lite halv-exakt med kompassen.. inga minuter som räknas här inte, utan det blev mer plus minus en timme sådär. Från gåsen så gick det neråt längst ett par sjöar, jag spanade efter en dykvänlig klippa men hittade inte en enda..
Lunch!
Klart man ska bada!
Turen fortsatte och leden var stenig och svår så det gick inte att cykla, som tur är så är enhjulingar lätta att leda, men efterssom mina enda skor för turen är mina sandaler med täckt tå (hade tänkt ta en bild på min sandal-bränna och ha en "gissa sandalen"-tävling, men besparar er våndan, för det är ingen vacker syn.)

Grönt som bara den..

Den sista biten för dagen gick genom våtmarker och på spängerna går det ju att cykla! Riktigt kul!
Kom till Vålåstugorna och blev snabbt rekommenderad Sturebadet av stugvärden, ett bad med absolut dykförbud men det var varmt och skönt! Fick sällskap av en Karolina som kom samtidigt som mig ungefär, det var en trevlig kväll och hon bjöd på en halv vin-tetra (totalt 25 cl) och fruktsallad (fruktcocktail på konserv), och även fast jag inte gillar vin så var det riktigt gott! Extra lyxigt med ditburet vin dessutom, hon hade ändå 24 km i benen för dagen! Tack! Det var många som sov i stugor trots att dom hade tält, för tälten blir så sjukt varma på mornarna, men med tarp är det svalt och skönt, men jag fick inte testa den i regn så jag kanske borde va tyst ;)
Filosoferande och bildvisning
Nästa dag slog jag och Karolina följa ner mot Stendalsstugorna, men för henne blev det en liten omväg och efter en lååångt avslappnad lunch så vände hon tillbaks för att få lite vilodag, hon var påväg till Gåsen och Storulvån, och tillbaks kan jag ju inte vända..
Utsikt
Jag nu när jag ar ensam hade jag inte bestämt mig om jag skulle till Stendalsstugorna eller om jag skulle tälta på vägen mot Vålådalen.. När jag väl kom till korsningen på leden så tittar jag mot Vålådalen, men ser inte ett skit för det är tjooocka regnmoln över det, jag hör åskan mullra som ett pistolskott.. då känns det inte alltid så tryggt på kalfjället.. Så jag viker av mot Stendalsstugorna itället!
Omogen!
Stugvärden i stendalen var polska och väldigt trevlig, hon hade en schäfer med sig som agerade lite vakthund, men det var så trevligt. Det är lätt att få känslan att man är hemma hos stugvärden.. Och välkommen är man! Strax efter jag kommer dit så kommer det ett par från andra hållet.. och dom hade minsann hört rykten om en galning som cyklar enhjuling på fjället, närmare bestämt från den barnfamilj jag träffade tidigare, men allt är med glimten i ögat och jag får poosa lite för några bilder, kvällen blir väldigt trevlig med lite vandringshistorier och god mat!
Sovplats!
Jag har ännu inte fått en regndroppe på mig på hela turen och dagen före hade vi 2 timmar "fjällväder", men i övrigt har det varit soligt! Så inte borde det komma regn.. Lite irriterande att när jag lägger mig så ser jag att dom minsta knotten flyger rakt igenom myggnätet, men dom stör inte så mycket så jag somnar fort..
Spångest?
Sista dagen ner mot vålådalen går som en dans, jättefina stigar och roliga spänger, logom roligt när springan mellan brädorna är stor nog för att däcket ska rymmas, då får man välja vilken bräda man ska cykla på istället.. Kommer snart ner i granskogen och det är så mysigt med urskogar, fina stigar.. Först är jag glad att se några myror, men rätt snart kommerjag på hur enerverande dom är, inte kunna luncha var som helst.. Väl framme i Vålådalen så köper jag lite glass och godis och tänker cykla dom 3 kilometrarna till badplatsen.. men precis som jag kommer ut så är åskan över oss, får tillträde till en sporthall och det tog ett bra tag innan varmvattnet kom, men det är ju kallt det ska va i fjällen! Med en otrolig träningsverk i hela kroppen, en stadig solbränna och en hel del myggbett så börjar jag resan hemmåt.

Hoppas detta har gett iaf lite inblick i livet för en enhjulingscyklist, lämna gärna kommentar för det är så trevligt med respons!

25 kommentarer:

 1. Trevlig läsning!

  Såg ut som att du hade några fina dagar. Har testat cykla enhjuling en gång och det slutade i katastrof :). Så jag kan inte förstå hur man lyckas cykla på stigar och i skog med en sån!

  /Dennis :)

  SvaraRadera
 2. Enhjuling - ok det fixar jag
  Jämtlandsfjällen - det är ju nästan hemma
  Enhjuling + fjällen - det hade jag nog värderat somn omöjligt. Bra kämpat

  SvaraRadera
 3. haha du är för kul du, men jag visste att du skulle fixa det, det hade du ju pratat om =)
  kram/syster

  SvaraRadera
 4. Tomas - du får årets munipris. Det är sånt här som vi andra muniåkare bara snackar om men inte vågar göra.

  Olaf

  SvaraRadera
 5. Hej Tomas

  Tackar för trevligt selskap i Stensdalen och jätteroligt att läsa din blogg från turen. Du är en riktig humörspridare och jag måste säga att du är duktig på att skriva. Imponerande!!!

  Att våga utmana och inte bara göra som alla andra är en fantastisk egenskap. Prova och leka! Vem har sagt att det inte går..? Din enhjulscykling i fjällen kommer jag bära med mig som ett härligt exempel på detta... mycket mycket länge...:-)

  Lycka till i livet!

  Hälsningar
  Vidar

  SvaraRadera
 6. Klart annorlunda. Skulle vara roligt med en lite filmsnutt också. Youtube lär ha fantastiska enhjulingsfilmer har jag hört. Någon som har en länk?

  SvaraRadera
 7. Grymt imponerande utmaning och genomförande.

  ThureB; se http://www.youtube.com/watch?v=2hZzYg9YlMo

  SvaraRadera
 8. Schysst resa och va härliga bilder du tagit! Diggar hårt den, där du ligger i vattnet!

  SvaraRadera
 9. Helt otroligt! Grattis till en mycket originell bedrift :) Jag vet ju att du talade om en fjälltur på enhjuling. Kul!

  SvaraRadera
 10. Glömde visst att fylla i mitt namn i ovanstående inlägg

  SvaraRadera
 11. Jägarns du, det var imponerande :) Skulle vara häftigt att se på! Fin bild ;)

  SvaraRadera
 12. Himmel vad kul att läsa och se dina bilder! Förutom att du fick mitt namn fel så är jag jäkligt imponerad : ) Får tacka för väldigt trevlig sällskap och önska lycka till med kommande galna projekt... Nyårsfirande i Vålåstugan? : )

  Kram

  Catherine - vindrickerskan

  SvaraRadera
 13. Hej Catherine!
  Det var svårt att få namnet rätt, satt och funderade på det bra länge..

  Tack för kul sällskap.

  Jag ska nog lämna mina nyårsplaner öppna ett tag till men vad vet man :)

  SvaraRadera
 14. Underbar läsning och det verkar som att du har haft en häftig tur.

  SvaraRadera
 15. ... att kalla min nästan-döda blogg för ett guldkorn på webben var kanske en lätt överdrift, man jag tackar för länken.
  ha det fint

  SvaraRadera
 16. Gryymt! Jag har cyklat MTB i fjällen, och numera trillar jag runt på enhjuling också. :) Får jag träna lite mera så kanske jag kan hänga på nästa gång... Skall vi säga Sarek 2020? :)

  SvaraRadera
 17. swedish is my language, but thanks for asking! :)

  SvaraRadera
 18. Strong insats, kul att läsa! Jag gjorde själv 2 varv i jämtlandsfjällen i somras, men med 2hjuling då. Fjällcykling är trevligt.

  SvaraRadera
 19. Sounds like it was awesome, and the photos you took were truly amazing. What beautiful scenery! Unicycling through the mountains sounds exciting. =D

  (The google translated version was pretty funny sounding...google has a habit of mutilating languages i suppose. =P but it's certainly a lot better than not being able to read at all ^^ ...maybe i should learn Swedish =P )

  SvaraRadera
 20. Hej
  Kul att läsa om din tur. Hoppas du hade det bra i Kittelfjäll sista dagen.

  /Jimmy från Linköping

  SvaraRadera
 21. Oscar Sundholm8 mars 2009 01:13

  Hej Tomas,

  Fann din blogg genom Utsidan. Mycket rolig läsning om enhjulingen i fjällen. Själv har jag en enhjuling och kan cykla efter grusvägar, om de inte är allt för dåliga. Men hur man lyckas cykla på stigar i fjällen är för mig en gåta. Barnfamiljen lär ha pratat länge om dig efteråt.

  Flyttar själv upp till Umeå i sommar och vem vet, kanske ser man dig komma och cykla någon dag...

  Vänliga hälsningar
  Oscar Sundholm
  Alias OscarSundholm på utsidan

  SvaraRadera
 22. i guess this is your own blog, i was talking with you in omegle..?? my modzilla don't like me and shut omegle : / but if it was you and u want, add me in msn riin__@windowslive.com i would like to talk with u again : ]

  SvaraRadera
 23. and _ is two times in address many people put it only once : ]

  SvaraRadera
 24. fantastiskt inspirerande och rolig läsning! detta skall följas! =)
  /Kalle

  SvaraRadera