måndag 16 juli 2007

Myggbett och midnattssol

Tidigare i vår så satt jag och pratade om sommarens vandringsäventyr med några kompisar på internet. Ulf sa att det lät skitroligt och att han hade försökt komma ut flera år i rad, men att det inte riktigt hade skett sen hans vandring i Peru för några år sen. Jag frågade om han skulle med och hans kommentar var "Sure!"...

Så nu var 2 st som satt på tåget mot Abisko!
Ulf över 24 timmar tågfärg från göteborg, jag hade futtiga 10. Mycket varningar i förvätg ang snö och vattenstånd hade gjort det lite tungt att åka. Men oj va förhoppningarna steg när vi blivkade ut över ett soligt torneträsk från tåget.Planen var att sova ute i 10-11 nätter. Vid turiststationen så väger våra säckar in på 21 resp 20 kg.

Jag poserar vid Abiskojåkka


Ulf poserar vid Abiskojåkka
Dom Nödvändiga samtalen rings och så bär det iväg! Ulf går barfota, kan tyckas lite märkligt men funkar det för han så! Jag kör hårt på min "Man ska göra som man vill"-filosofi. Vi går ca 5 km första kvällen och slår läger, kokar pasta och hemmatorkade kikärtor, tillsätter en påse pulvertomatsås, det smakar bra men kikärtorna blev lite ojämnt färdiga, tråkigt.

Efter middagen så börjar det regna lite smått, vi tar på regnkläder och går utpå promenad.. Jag tar sandaler för jag vill inte blöta ner kängorna, då vis ka gå över en liten myr, och det var nog bäst.. Nån timme senaer återkommer vi och är rätt blöta om fötterna, mina sockar är dyngsura och vi gör en liten torklina i tältet. Sover gott hela natten, på morgoen är sockarna fortfarande blöta, men jag har ett andra set!

Vi går vidare mot Abiskojaurestugorna, passerar där snabbt, gå vidare några hundra meter till badstranden, går upp på en liten hylla ovanför och slår läger där. Vi har bara gått ca 8 km idag, men vi ska göra en liten topptur upp på Boazcohkkas närmaste topp. Sätter ihop topplock och midjebälte, packar ner regnbyxor och dunväst och pannband och lite smågodis. Tänker att jag klarar mig med min softshell om det regnar. Tar även med första hjälpen och kamera. Vi börjar gå uppåt och softshellen blir lite för varm att gå uppför i så spänner den utanpå packnignen.


Jag förbannar myggen


Turen går uppför och det är riktigt skönt när vi passerar trädgränsen, men det är ännu lika långt kvar. Men efter lite mer svett och mjöksyra så når vi tillslut toppen. Där blir det fika och varma kläder.


Obligatorisk bildposering

När vi har suttit en stund så börjar det regna, vi behåller överdragskläderna och går neråt. När vi väl är nere så känns det ändå rätt bra, min dunväst har ett fåtal mindra blöta fläckar, trots en dryg timme i regnet under min "vattenavstötande" softshell. Vi går och lägger oss direkt. Har inatt 8 st sockar och ett pannband i sovsäcken för att det ka torka, och det gör det!

Vaknar upp mitt i natten och får denna underbara vy på bild!
Tagen halv 3 tiden.


Nästa dag så går vi först till Abiskojaurestugorna, vi har beslutat att ändra planerna att gå via unna-allakasstugorna till att vika av in i Hogianvaggi, hör med stugvärden och han säger att det inte går så mycket folk där och att det är ganska stenigt.. Men att det finns mycket goda fiskemöjligheter och att det är väldigt vackert! Även att snö inte borde va nått problem, det avgör saken.

Den mysiga stigen mot Unna allakas.


Vi går ca 5 km längst Leden mot Unna-Allakasstugan, en väldigt mycket mysigare stig än motorvägs-kungsleden, vig Hogianjåkka så tar vi en stig åt höger uppströms. Det blir många höjdmeter, vi stannar och jag säger åt Ulf att om hans ka göra en vandringsstav så börjar det bli dags, snart är det kalfjäll.


Hur stavar man i fjällen?

Vi följer en stig upp för fjället, och kommer såsmåningom på att vi har gått lite fel.. fel som i att gå massor av höjdmeter i onödan. Men vi käkar Cos^2 till lunch och går sen ner mot första sjön, på köpet får vi istället en underbar utsikt över sjön. Vi fortsätter neråt och slår läger på en liten äng som jåkken svänger runt så fint. Alldeles vid sjön. Vi fixar tältet, badar och tvättar oss och går sen på en liten barfotapromenad upp till vattenfallet några hundra meter uppströms.

Det flacka vattenfallet, kanske mer en fors.

Genom sprickorna i stenarna så rinner vattnet, här ser vi en liten dricka fontän!

Väl tillbaks så lagar vi middag, fullkornsspaghetti och blå bands veg-färs tandori-sås, efter lite kryddning så blev den riktigt god! Rekommenderas. Vi är ute och tar det lungt ett tag, borstar tänderna i underställ. Jag säger åt Ulf att han har mygg på ryggen. Han borstar bort dom, får 7 myggor och en blodfläck på handen..

Ulf är myggbiten.

Vi sover ritkigt gott, lite regnstänk på natten påminner om hur glad jag är att jag får låna Pappas Hilleberg Stalon, morgonen efter är vi lite sega men kommer iväg hyffsat tidigt.


Gissa bajset?

Vi går genom underbara dalgångar med mycket vattenfall och fina utsikter, en väldigt härlig dag. Men efter bara sådär 5 km så känner jag en viss smärta i vänsterknät, då jag har varit knäskadad typ 5 år (opererades förra sommaren och det har blviit betydligt bättre! Jag kan tom springa!), vi slår läger i princip direkt och tar et bara lungt. Lagar en god middag och allt är toppen.. Vi fikade mellan 2 stenblock och hade en liten fågel som flög runt hela tiden, vet inte vad det var, bara några meter från oss hela tiden, den var inte aggresiv alls. Bara att ta fram kameran och vänta nån minut..

Vår middagsgäst!

Dagen efter så känns allt mycket bättre, känslan att jag har bild på allt börjar komma så det blir inte några bilder på hela dagen tror jag. Men vi går upp för Hogianjåkka till dess källa, vidare in i Hogianvaggi över en liten rygg, så kommer vi till Dossagejärvi, här rinner vattnet åt andra hållet, och vi går nu på dalsidan som sluttar mot norr. Mer snö här, men framförallt mer vatten! Jag är glad över goretex i kängorna när jag går fram genom 50 meter breda vattenflöden på ett par cm djup, vatten ööööverallt! Skithäftigt att se men tror inte det skulle göra sig så bra på bild ändå. Men även dom sista 5 km innan vi kommer ut till leden mellan Riskgränsen och Stuor-Kärpel är riktigt sevärda, och inte direkt svårnavigerade eller svåra att ta sig fram i. Mycket sevärt iaf!

Vi rekommenderar Hogianvaggi!

Väl nere på leden igen så är vår första uppgift att vada den jåkk som vi har följt, med tanke på hur mycket vatten vi har sett så är det inte konstigt att det är så pass mycekt vatten. Ulf går först och blir blöt upp typ 10 cm över knäna.. Med läran om att inte vada över knäna så känns det liet motigt. När det är min tur så går jag på ungefär samma ställe, men jag blir inte ens blöt över knät, det går bra över och det känns kontrollerat, sandalerna funkar prima och jag är glad. Väl över så säger Ulf att "Det kändes bra att ha stenar nedanför sig", så det var väl därför han blev blötare än jag, som gick på stenarna.

Vi slår läger i blåsten, vi är riktigt hungriga och tror det ksa börja regna, jag hör om ulf kan fixa tältet så fixar jag middagen, det blåser lite men inte så farligt. min orutin med köket visar sig när köket blåser ut några gånger under förvärmingen, men det blir bättre! Borde komma ihåg att hämta vattnet jags ka koka fööööre jag startar köket också, men men :)

När tältet är uppsatt så säger Ufl att han itne hittar tältbågs-påsen, och att hans ka springa och elta efter den (det blåser), är borta några minuter, jag går en ltien sväng också men har ju köket igång så.. Ulf kommer tillbaks osh ser lite vemodig ut, ingen påse ännu. Men lite lite senare så visdar det sig att han hade stuvat ner den i ryggsäcken så den inte skulle blåsa bort, det känns bra! Vi äter fullkornsspaghetti och blåbands thai vegfärsgryta, smakar bra men kanske är lite tam, tur att jag har med en del kryddor (svartpeppar vitpeppar chili spicemix timjan + salt + grönsaksbuljong), så det blir lite fräs i den också!

Medan vi äter så kommer 2 tyska killar, dom frågar lite om det går att passera jåkken, var vi ahr gått.. Och så berättar dom hur dom har gått igenom massivet som vi går runt, det visade sig va så mycekt snö att dom var tvungna att gå över topparna hela vägen istället för at gå efter lederna i dalarna.. Och hur dom hade tältat strax norr om Riksgränsen, eller tänkt tälta snarare, berättade hur det var så mycket mygg att dom fick springa därifrån.. Trots att dmo hade Anti-mosquito-sticks, "djewngeloljja" osv.. Vi skrattade medan vi åt. Dom gick iväg igen men kom tillbaks några mintuer senare, och frågade om det var okej om dom tältade bredvid oss, och det var det! Vi snackar lite skit med dom på kvällen sen.. Och säger några ord på morgonen efter och önskar varandra happy hiking!

Vi går nu norrut efter stigen, som är ganska karg, några spångar men många av dom är trasiga. Vi möter en norrman som skulle vandra i ca 70 dagar, från nordkap och söderöver, hade gått ungefär hälften.. Väldigt trevlig gubbe! Vi hälsar och går vidare. Planen var att proviantera (köpa godis) i riksgränsen, gå norrut in i Vaddetjokka nationalpark och sen söderut igen och ta tåget från.. Vassijaure. Jag frågar Ulf om han har funderat på att kapa turen kort i riksgränsen. Han säger nä och jag håller med.

Felstavande skyltar i fjällen?

När vi har gått lite mer, passerat en lite slåsliten bro över Gatterjohka så säger Ulf att han kanske ändå vill avsluta turen i Riksgränsen.. och så blir det, jag hade tnakar på det men det var inte så akut. Vi möter 2 gubbar och slår oss ner för att fika med dom, mycket trevligt! Vi visade lite bilder för varandra och pratade ltie utrustning. Dom var 2 st i sällskap men med separata hushåll och hade gått från Riskgränsen för en timme sen. Vi pratar en stund och sen skiljs vi åt igen.

Jag och Ulf går ner till Katterjokks tågstation. Tittar på tågtidtabellen, 20-30 (vi vet itne vilken klocka som går rätt) min till nästa tåg, men det stannar inte här! Så det blir hastig gång till Risgrnsen 2 km bort, tåget är lite försenat och vi hinner. Men Ulf vill stanna kvar och ta det lite lungt och jag förstår honom, men det passar bäst med mina resplaner, annars skulle jag va tvungen att övernatta i Luleå innan jag kan åka Norrut till seskarö i Haparanda skärgråd där jag spenderar en vecka eller två..

På Tågresan ner så utvärderar jag packlistan i mitt lilla block, skriver ltien önskelista och vad som ska med nästa gång, och vad som inte ska det..

På önskelistan för vad som skulle med står diskhjälp, typ diskborste, klocka (vi hade bara mobiler, och dom var inte på ofta), och kanske ev en stegräknare (som då coskå har klocka), så får man mer koll på hur långt man har gått.. Nått som är rätt svårt när man inte har nån klocka.

Och nästa vecka blir det eventuellt en Kajaktur Här i skärgården! Väldigt lik den vi gjorde på skidor i påskas, se nedan..

Happy hiking!

Ps. Men ush va jag ogillar att skriva på blogspot, helt världelös formatering och bifogning av bilder, jättekrångligt, så har överseende om det inet ser så enhetligt ut.. Ska nog fixa nånting annat sen.

2 kommentarer:

  1. Fin berättelse. Kan påpeka att fågeln förmodligen är en ung blåhake, men jag kan ha fel på en sån liten bild.

    SvaraRadera