måndag 24 mars 2008

Skitkallt och underbart!




Det hela började med att jag inte visste vad jag skulle göra på påsken, och jag var sugen på att komma ut igen. Så hittade jag ett väldigt kul inlägg på forumet utsidan där dom bjöd in fler till MerOrkan som turen hette, det verkade alldeles lagom seriöst så jag svarade med ett mail och kom i kontakt med dom, ett gäng på 5 pers mellan 26-28 ungefär, några som pluggar och några som jobbar, ett underbart gäng!






Så jag klev på tåget 0844 lördag den 15e, tog reda på var dom satt och så gick jag och hälsade på! Inte nog med att jag skulle va utomhus i 8 dygn och inte visste hur vädret skulle bli..
Dessutom med 5 personer jag aldrig hade träffat förut!





Så fort jag hälsade på i deras kupé så fick jag lite frukost och vi hade det jättebra, det kändes toppen!




i kom till Abisko vid kl 18 ungefär, pulkor skulle hyras och saker skulle fixas, vi bestämde oss för att ge oss ut direkt, i mörkret. Vi åkte en timme ungefär och slog läger.







Tältlag slottet äter!



Ida, Sara, Kg eller Fiona, Drottningen & Kungen.







Vi sov vår första natt och det funkade bra förutom att Viktors sovsäck var lite för kall, Viktor och jag åkte tillbaks till turiststationen och hyrde en varmare säck, och det kom att behövas senare..


När vi kom tillbaks till lägret så var dom andra rätt ofärdiga och det tog lite tid att komma iväg, men det är ju semester! Här ska man ta det lugnt






Matchande gröt och kniffel!







Vi tog av från AbiskoJokka upp längst ett biflöde som rann ner från Nissumvaggi, Väldigt spännande med tanke på att vi inte visste hur skidbart det var. Isens tjocklek var inget större problem, men det var rätt halkigt på sina ställen, särskilt när man drar pulka! Camilla och Sara delade pulka och växlade mellan pulka och lättare ryggsäck. Sara beskrev det som att hon kunde åka i cirklar runt oss, men det ar bra för då hade vi nån som kunde hjälpa i svåra passager!






Okej att vi kommer upp, men pulkorna då?







Slit!







När vi stannade då och då så åkte ett par i förväg utan packning för att se om det var möjligt att fortsätta, skulle det bli hopplöst (läs vattenfall) så skulle det bara vara att vända och åka tillbaks.








Var glömde jag isyxan?



Viktor (Prince charming) närmast och Sara (Drottningen)







Som tur var så var det möjligt att åka hela vägen! Vi tältade en natt i själva klyftan och det var gott.. Kändes väldigt alpint! Vi hade ännu inte sett solen mer än som en lite ljusare fläck på molnen.








Värmekälla!







När man måste smälta snö för allt vatten man dricker så är man lite sparsam, för det tar tid och slukar bränsle.. Så på källen så smälte vi snö och kokade vatten till termosar och heta vattenflaskor att ha i sovsäcken. Sen var det bara att dra över ett par sockar över varmvattenflaskan och stoppa ner i sovsäcken så den blir varm och go.. Skulle det bli kallt senare är det att dra av en socke och vipps, så känns den varm och go igen! Guld värd när man behöver gå ut och kissa när det är kallare än -20 (och -30).. På dagen sen har man denna vattenflaska innanför kläderna så den inte fryser, och funkar som vattenflaska under dagen!
"Ska jag låta kranen rinna medan jag borstar tänderna?"







Dalen öppnar sig!







Det var lite blåsigt när vi åkte i ravinen, när vi sen kommer ut i en mer svepande dalgång så blåser det på lite mer.
Typ -15 och kanske 8 sekundmeter motvind är rätt kyligt! Men det var bara att pinna på. Gräva en snygg soffa bakom en sten och käka lunch och njuta av att ha lä.. Dagen tog slut och i slog upp tälten.. Efterssom vi var på kalfjället utan några direkta hållpunkter så gömde vi; tältlaget Träsket vårat tält i det bästa lä vi kunde hitta.


Och det var givetvis bakom slottet! ;)






Tältläger innan mörkret..







Vi hade alla med en efterrätt som räckte åt alla, och nästan varje kväll så satt vi i vår stooora absid (hyran är lägre i Träsket än i Slottet så vi hade lite mer plats), väldigt lätt att glömma hur kallt och jävligt det är ute när man sitter 6 pers i ett tält och äter nått gott, just här var det nyponsoppa och mandelbiskvier!







Träsket!



Viktor, Jag (Blingbling/lammet), Camilla (Princessan).







Vi ger oss ut igen på morgenen, det blåser fartfarande kallt men det kändes inte lika tråkigt som igår, nånting låg i luften..

Camilla, Viktor, Jag (Tomas), Kg, Ida och Sara.



Cessan, Charminng, Blingbling, Kungen, Fiona och Drottningen.







Kolla stilen!







Det sker! Det sker!







Vi har sovit ute 3 nätter och till lunch, och då händer det! Solen börjar bryta igonem på riktigt! Efter det här så hade vi blå himmel i princip hela turen!





Gryta!







Allting blir så mycket roligare, finare väder, stighudar av; tyg under skidan som ger bra fäste bakåt och glider frammåt, lite iaf. Det börjar gå nerför (vi hade gått uppför konstant i 3 dagar) och oj va bra det känns!
Vi viker ut från dalgången där den slutar och går på skrå på bergsidan, en bra bit ovan trädgränsen.

Massor av lössnö!






Läger by night..







Smart idé!







Att torka stighudar på varm vattenflaska funkade jättebra. Lite för bra för Camilla satte det överlappande och då kom klistret på fel sida av stighuden, sen gled det dåligt, väldigt dåligt! Jag tror jag var den absolut piggaste på att dra av stighudarna, skidorna och stighudarna jag hyrde på IKSU funkade toppenbra! Lite blöta fötter men det var mitt fel.







Morgon, vi orkar oss upp före solen!







Våra tältplatser skiljde sig rätt ordentligt från varandra, men det här var nog favoriten, utsikten var underbar och det var massor av snö!






Man må ikke va för kravstor..








Stilstudie, nu med utsikt.







Vi kommer iväg tillslut och det funkar bra, rätt tungt men nog gick det bra, kände man sig pigg ar det bara att gå längst fram och spåra!





Vem kan detta vara? (till vänster alltså)







Ravinen snor våra höjdmeter!







När vi följer höjdkurvor för att behålla höjden så kommer en stor ravin som vi inte kan ta oss över, det blir att sätta pulkan på magen och gå ner försiktigt!







Utsikt! (hoppas ni inte tröttnat!)







Vi kommer ner i skogen och ner till en jokk (och jag swishade förbi nästan alla för jag tog av stighudarna, oj va det gick!) Vi lunchar och fiskar upp vatten från ett halvöppet vattendrag (och vi hade -26 föregående natt, är inte det skumt med öppet vatten så säg..) Vi blir tvungna att korsa vattendraget och det går bra, vi hittade ett bra ställe och var väldigt seröisa.. Sen var det bara att släpa upp pulkan uppför andra slänten, upp på kalfjället, och till slut kom vi till vinterleden vi skulle följa!






Räddade?







Men nu är det ju så att det enda som skiljer en markerad led från att gå på fri fot är att man har skyltar att följa, inga spår eller stugor, vi misstänkte att den som satt leden var sadist som skulle över alla jävla kullar han kunde hitta.






Utsikt från sovsäcken..







Sa jag att vi hade det kallt? Det var många minusgrader och kängorna blev riktigt stelfrusna om nätterna.


Dom fega (rutinerade) tar en lagom stor vattenflaska med hett vatten och trycker ner i kängorna för att tina dom, men det blir kallt ändå. Mornarna var värst, kalla tår som fan, alla går runt och steppar lite för att få ltie cirkulation.. Och när sen kängorna har tinat så blir man blöt om fötterna, vilket iofs var bättre.



Mental note: Byt sockar oftare.








Frukost?







En STOR eloge till Kg som trollade fram en princesstårta en morgon! Han tinade tårtbotten i sovsäcken, tillsammans med marsipan och sylt.. Spraygrädden tinades i varmatten..


Och oj va gott det var, grädden utanpå frös rätt fort och marsipanen blev lite hård, men oj va get det var.



Mental note: Använd varmrörd marsansås och värm sylten.







Men den tog slut ändå.. Lätt godaste princesstårtan jag har ätit!






Scene of the crime.







Jag måste tacka Slottet för att dom segade lite om mornarna, för jag fick tid över att leka lite telemark!


Men att vi aldrig lärde oss i Träsket.. Tidigt så ropade Kg att det var dags att kliva upp, en av oss i träsket kliver upp, smälter snö ärmer vatten lagar frukost fyller termosar, dom 2 andra äter oftast i sovsäcken..



Sen när vi kikar ut genom tältet, så ligger tältlag slottet fortfarnade och drar sig i sosäckarna!
Men det är sånt man får ta :)








Vem stänger man in, mitt ute i ingenstanns?







Vi kom fram till ett rengärde, vi lunchade och byggde en liten ramp så vi kunde komma över!
Efterssom det bara var jag och Sara som åkte utan stighudar så var i så mycket snabbare på platten, och uppför funkar om man är lite försiktig (sen hade jag väldigt bra skidor!)






Telemarketing?







Mitt första lyckade telemarksåk! 6-7 lyckade svängar.. Och jag var peppad på mer!







Ungefär i mitten av bilden står våra tält, det ena är signalgult.







Hela turen hade vi varit lite stressade så vi skulle hinna tillbaks till Abisko till tåg och återlämning av hyrda prylar osv.. Men vi lyckade få en dag över för en topptur! och det var brant och spännande! Riktigt rolig, brant som satan..






Toppen närmar sig!







Stilstudie Ida, och återigen: hitta tälten!







På nervägen så åkte vi skidor så gott det gick, fast det är inte direkt optimalt att lära sig åka telemark i vidpackad ojämn snö där det är rätt brant. Jag hade lite ont i höfterna efter es del fall, svårt att sova på sidan efter det! Men jag var fortfarande peppad på mer.. Vi kom ner till tältlägret vid 3, käkade tidig middag och packade ihop och åkte några km ner i dalen.. Satan va fort det gick utför på dom väldragna lederna, tur att vi inte kom andra hållet och behövde gå upp här!






Vi slog läger igen och natten som kom var kallast hittils.. hittils i Sverige i år :)
-36 grader i Nikkaloukta (3 mil fågelvägen från lägret), och vi hade lika kallt vi, om inte kallare.




Kändes helt klart kallare än nätterna då vi hade -30.. Hur man nu trots torra fingrar frös fast i allt som var i metall, typ löpare på dragkedjor och tamoj till kastrullerna (jag är tacksam för att min är i plast!)







Värma kalla händer på locket..







Vi tar rejäl sovmorgon (men varför tältade vi på västra sidan om fjället? vi låg i skugga till 11-tiden!), men vi kommer iväg till slut.. vid 2tiden ;)

Den vackra kungsleden.







15 paralella skoterspår där det passerar säkert 20 skotrar i timmen i skithög hastighet, vilket jävla skämt.





Vi är framme i Abisko vid 19-tiden precis nog för att se solens sista strålar nå fjällen på andra sidan torneträsk. Vi betalar för tältplats vid turiststationen, och för pengarna får vi tillgång till kök och bastu (och en jättestor godisskål i receptionen), ett underbart slut på turen, det känns nästan som vardag när på den 8e natten vi tar våra varmattenflaskor och kryper ner i sovsäcken när Kungens termometer som går ner till -20 har gått i botten.






Jag har planer på att lära mig åka telemark, så kanske näst-nästa helg blir det att hyra telemarkskidor på IKSU och dra till nån backe över helgen, träna på lite bättre villkor.
Nästa vinter blir det toppturer på riktigt.






Kanske ett lite väl långt inlägg, men det är svårt att göra en sån här tur rättvisa.



Stort tack till MerOrkan!







/ Tomas Lammet Blingbling Helleberg

9 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder och härlig berättelse!! Gillade särskilt princesstårtan. Ska själv till Sarek snart, inser att jag får svårt att toppa den ;)

    SvaraRadera
  2. Wow, vilken upplevelse! Det måste ha varit kallt, men härligt :)

    SvaraRadera
  3. Gick faktiskt upp i Nissonvaggi för en massa år sen, mins att det var nervöst efter varje krök då man inte visste om vi skulle komma längre, riktigt häftig upplevelse dock. Vi gick senare upp mot Mårmapasset och Vistas, minns att vi inte såg en enda människa förrän i Vistas. Hade ett läger vid ert läger tre, minns att det var en riktigt bister natt.

    SvaraRadera
  4. Hej! Hittade hit via utsidan...vilken härlig och inspirerande blogg! Jag har läst låååångt ifrån allt men den här sidan bokmärker jag direkt! Så härliga bilder...

    Jag å en kompis ska vandra fjällräven classic-sträckan i sommar, ser verkligen fram emot det! Det enda som snurrar runt i hjärnkontoret just nu är tält, kamera, vandringsryggsäck och uteliv! :)

    SvaraRadera
  5. Jag kom från happymtb. det där såg ju helt fantastiskt ut. jag skulle vilja göra en sån resa fast i varmare säsong.
    //Danne

    SvaraRadera
  6. Helt underbart! Nu är jag mer inspirerad än någonsin att lära mig att åka skirod under vintern och ge sig ut!
    Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  7. Fantastiska bilder!

    SvaraRadera
  8. vad ska jag göra jag har ont i ryggen och nu i högra benet
    vad ska jag göra då
    för någått
    jag vill inte ut och promenera
    heller det är för drygt åt mej
    fins det nått annatt sätt jag kann
    göra iställett
    vet du det?

    SvaraRadera
  9. Tack för texten men framför allt bilderna. Är alltid kul att läsa lite före- o eftersnack, såsom packlista, vad som kändes onödigt att ta med etc. Men det kanske bara är jag :)

    SvaraRadera