tisdag 24 april 2007

Tältning på vårkanten..

Jag bestämde mig för att göra en liten tur i tält, över 1 natt mellan lördag och söndag, i närheten av hemmet..Så under fredagen packade jag ner allt som skulle med, och klockan 0930 på lördagmorgon så kom jag mig iväg.
Gick längst en kraftledningsgata ut till havet, och fortsatte längst en grusväg ut till ett stugområde..
Där vägen tog slut så fikade jag en poerbar och drack lite vatten, sen bra det ut i ospårad terräng, ut i skogen helt enkelt, det är nära kusten och det är mycjet vikar och ganska platt, detta leder till att det är väldigt blött, nästan myrmark innanför vikarna. Efter att ha hoppat över en bäck så kom jag ut på lite blötare mark, tänkte att jag skulle inet så långt så jag fortsatte, försökte kliva på tuvorna.. Men rätt snart så stog jag med vatten upp till fotknölarna, jag var då glad för mina vattentäta kängor, men när dom blir blöta, så blir dom blöta, men denna gången slapp jag!
Jag möts av en korsande grusväg, och tar vänster på den, ut mot kusten. Här ute vid havet märs det att det är rätt blåsigt, nordlig vind, det blåser nästan rakt innifrån land här.jag hittar en gammal landgång och lätter mig i lä på baksidan av den, och tillagar nudlar på mitt nya bensinkök, första gången det används på riktigt!
Klockan hade nu hunnit bli 1230, och jag fortsatte vidare efter lunchen, jag girk nu tillbaks längst grusvägen och längst en större korsande väg och ut till en annan by, gick längst stranden efter den byn "tog slut", och på första tomten i nästa by, så fanns det en liten gräsplätt ovanför några fiskestugor, jag tänkte att det här var en bra tältplats, men jag skulle gå vidare.
Väl vid nästa tomt så träffar jag en gubbe som bor där, vi hälsar och pratar litegrann med varandra, han säger att han tror den tältplats jag hittade nog var den bästa att tillgå..
Sen kommer frågan "Vill du ha färskvatten och torr ved? Om du ska elda ikväll..", och jag är givetvis mycket tacksam för detta erbjudande, och säger att jag ska tillbaks senare efter middagen och hämta vatten och ved, för nu är mina lager fulla!
Jag går tillbaks och sätter upp tältet, och gör allting i ordning, tar det lungt och lagar middag så småningom.


Efter middagen så går jag och hämtar vatten och ved från grannarna, dom är verkligen jättetrevliga! Och sägor att deras uthus är uppvarmt, och att jag kan få sova där inatt om det blir kallt, jag är givetvis mycket tacksam men säger att jag hoppas att det inte ska behövas.
Efter min middag som bestod av couscous med en gryta på makrill i tomatsås, det var gott men lite tröttsamt..

Jag gör sen upp eld och sitter och myser, täljer lite på en sked. Blir hungrig igen nån timme senare, och tar fram lite lyxvaror, framför elden på mitt bord av vedklabbar, så ligger mjuktbröd med nubbesallad! Helt sjukt gott!

Jag sitter ute, eldar upp en liten trave ved och har det riktigt mysigt, min skedtillverkning går frammåt men långsamt, hårt träslag och så är jag nog lite otränad på området..


När jag skulle hem igen mrgonen efter så glömde jag för övrigt min halvfärdiga sked, sorgligt!
Sitter ute till 22 ungefär, släcker den kvarvarande glöden, kokar upp vatten och häller på termos och en flaska jag ska ha i sovsäcken att gosa med..


Här är jag väl i säng..
Tar en halvtimme timme att somna, har på mig ullunderställ tunna sockar oc en stickad mössa.. Sover en timme, vaknar och fryser, så jag tar på mig tjocka sockar, fleecebyxor och fleecetröja.. somnar igen, sover några timmar, vaknar vid 02, och då fryser jag igen, det har blivit kallare. Nu har jag inte så mycket mer att klä på mig, trodde jag hade dunvästen utanpå fötterna, men den hade glidit av, visste jag det före jag klev upp skulle den ha åkt på.
Svårt att motivera att ligga kvar när jag har alternativ, så jag klär på mig, tar pannlampa liggunderlag och sovsäck och lägger mig i uthuset som jag blev erbjuden att sova i, 13 grader där inne, men det var riktigt skönt, efterssom jag hade sovsäck! Termomotern på väggen visar -7 utomhus, lite kyligt i en 5+ sovsäck!


Morgonen efter är underbar, vidstilla och solen värmer..
Man ser lite is på vattnet efter nattens kyla.


När allt är packat så går jag och hälsar god morgon till mina grannar, och tackar för allt, underbart att sånna människor finns!
På vägen hem så dokumenterar jag med en sista bild, man ser hur inlandsisen har rivit på klipphällen, och en i övrigt underbar början på en dag!

det tog mig 5 timmar hemmifrån till tältplatsen första dagen, andra dagen tog det 2.5 timmar, jag gick en lite effektivare väg och sölade inte lika mycket, och trött var jag :)

Kort och gott en underbar tur! Ett bra test av utrustning, och drömmar om en ny sovsäck är verkligen satta i fart nu!

Och den utlovade rapporten från påsken ska komma också.. :)

1 kommentar: